Vervolgverhaal brieven DAD "belgisch internet register"

 

 

Destelbergen, 22/3/2007.

 

De activiteiten van de Duitse firma DAD Deutscher Adressdienst GmbH zijn we inmiddels verder gaan onderzoeken. Hieronder een eerste verslag.

 

De url www.belgisch-internet-register.com (zie figuur hieronder) geeft inderdaad een lijst van bedrijven en organisaties weer. Zo vinden we daar alle aangeschreven bedrijven/organisaties terug. Ook overheidsdiensten vinden we terug in het register.

 

We hebben een aantal ervan aangeschreven met de vraag of ze zich bewust waren van hun aanwezigheid in deze lijst. De verbijstering bij de meesten was groot. Ook bemerkten we verschillende foutieve informaties, vooral omdat men is uitgegaan van de WHOIS informatie van de Belgische DNS. De beroepsactiviteiten van de bedrijven, zoals deze door DAD zijn opgenomen in het register, zijn in sommige gevallen zelfs schadelijk voor het imago van het betrokken bedrijf.

 

Op de site vinden we tevens volgende tekst :

Hoofding brief belgisch internet register

 

Goed en dan - wat kost dat?
De registratie van uw basisgegevens (bedrijfsnaam/naam, plaats, branche en internetadres) kost u niets, geen euro, nada, nothing! U stuurt ons uw registratiegegevens - en klaar is Kees! Er zijn slechts kosten als u een registratie wenst die een betere plaatsing krijgt en als u een order voor een advertentie plaatst.

 

Nogal strijdig met de verstuurde brief ! Ondertekenen van de brief houd in dat men akkoord gaat en dus verplicht wordt om 958 euro te betalen. Van misleiding gesproken ...

 

Het aanleggen van een online bedrijvengids is onderworpen aan bepaalde regels en vereist een goedkeuring van de overheid. Enerzijds gaat het om de privacygegevens (privacy commissie) en anderzijds om het gebruik van de bedrijfsnamen als "uithangbord - lokmiddel" voor andere mogelijke "klanten". Een link plaatsen is nog steeds deel van een regelgeving waarbij de gelinkte site akkoord moet gaan (auteursrecht). Voor zover we hebben kunnen nagaan, is DAD niet in regel met deze reglementeringen.

 

Ook buiten België staat het bedrijf bekend om zijn misleidende praktijken. Meer informatie daaromtrent kan men vinden op een Duitstalige site.


In de komende dagen zullen wij het dossier verder uitwerken om dergelijke praktijken te verhinderen, gezien er hoe dan ook slachtoffers vallen. Momenteel zijn we in gesprek met oa FOD Economie en ICANN/ALAC om na te gaan op welke manier er de minste schade berokkend wordt aan de gedupeerden. De site uit het internet halen is de meest efficiënte manier, doch dit vereist internationale acties gelet op het feit dat het om een .com gaat. Echter voor diegenen die betaald hebben voor deze diensten is het verwijderen van de site ook schadelijk. Immers voor 958 euro verwacht je meer dan alleen maar even op een tijdelijk register te staan.

 

Factuur protesteren : voorbeeld

 

 

Wordt vervolgd .

Internet Society (ISOC) Belgium vzw-asbl - Tel:+32  9 329 39 16 -  RPR : 0875.696.796