Robert Cailliau
Pionier van het internet en een van de uitvinders van het World Wide Web.

Geboren te Tongeren op 26 januari 1947.

Studies
Hij deed zijn middelbare studies aan het Koninklijk Atheneum Deurne en studeerde nadien af als Burgerlijk Werktuigkundig en Elektrotechnisch Ingenieur aan de Rijksuniversiteit Gent.
Aan de universiteit van Ann Arbor (Michigan , USA) behaalde hij de titel van Master of Science in de Computer-, Informatie- en Controlewetenschappen.

Carrière
Hij is sinds 1974 verbonden aan het Europees Centrum voor Nucleair Onderzoek (CERN= Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) te Genève, het belangrijkste internationaal onderzoekscentrum voor deeltjesfysica. Onder het centrum bevindt zich de grootste deeltjesversneller ter wereld met een diameter van 27 kilometer. Cailliau leidt daar het departement Webcommunicatie.
Samen met zijn Britse collega Tim Berners- Lee van CERN werkte hij aan een informatiesysteem voor het CERN- netwerk. En samen waren zij de ontwerpers in 1990 van dé belangrijkste toepassing van het Internet: het WWW, W3 of Wereldwijde Web, een naam die ze samen bedachten op een terrasje in Genève.
Cailliau was vooral bezig met het overdragen van het WWW naar platformen als MAC en WINDOWS en het propageren ervan, eerst binnen het CERN en bij de Europese Commissie ( WISE programma), nadien in de hele wereld via de internationale WWW Conferenties. Momenteel is hij president van het Internationaal WWW Conferentie Comité.

Onderscheidingen
In 1995 kreeg hij samen met drie andere onderzoekers, onder wie Tim Berners- Lee , de "ACM Software System" prijs (Association for Computing Software System Award) , de "Nobelprijs" van de informatica.
In 1999 ontving hij de "Christoffel Plantinprijs", een prijs uitgereikt aan Belgen die ons land door hun verwezenlijkingen in de internationale schijnwerper plaatsen.
In 2000 werd hem de titel van "doctor honoris causa" aan de Rijksuniversiteit Gent verleend.

15 November 2004 : Robert Cailliau werd door de Koning gekroond tot Commandeur in de Leopoldsorde.

TERUG